اختلال اضطراب چیست؟
در «اختلال اضطراب»، دائماً با احساس ترس و دلهره دستوپنجه نرم میکنید؛ شدت آن زیاد است و بعضاً شما را از پا میاندازد. این نوع اضطراب ممکن است باعث شود کارهایی را که از انجامشان لذت میبرید کنار بگذارید. در موارد شدیدتر حتی ممکن است باعث شود آسانسور سوار نشوید، از خیابان عبور نکنید و یا حتی از منزل بیرون نروید. این نوع اضطراب اگر درمان نشود وضعیت وخیمتری پیدا میکند. در میان انواع «اختلالات اضطراب»، شایعترین نوع «اختلال عاطفی» محسوب میشود و هر کسی را در هر سنی میتواند مبتلا کند. طبق «انجمن روانپزشکی »، احتمال بروز «اختلال اضطراب» در زنان نسبت به مردان بیشتر است.
انواع اختلالات اضطراب کدام هستند؟
ترس اضطراب، پایه اصلی بیشتر بیماریها است که عبارتاند از:
- اختلال هراس یا وحشتزدگی (Panic Disorder): فرد مبتلا در مواقعی که اصلاً انتظارش را ندارد مکرراً دچار حملات ترس میشود. این افراد چهبسا دائماً با این دلشوره زندگی کنند که الان است حمله هراس بعدی رخ دهد.
- ترس بیمارگونه (Phobia): ترس بیش از حد از شیء، موقعیت یا فعالیت خاص.
- اختلال اضطراب اجتماعی (Social Anxiety Disorder): ترس شدید از قضاوت دیگران در موقعیتهای اجتماعی.
- وسواس فکری (Obsessive-Compulsive Disorder): تکرار افکار غیرمنطقی که شما را به سمت انجام رفتارهایی خاص و تکراری سوق میدهند.
- اختلال اضطراب جدایی (Separation Anxiety Disorder): ترس از دوری از خانه یا عزیزان.
- اختلال اضطراب ترس از بیمار بودن (Illness Anxiety Disorder): فرد در این نگرانی به سر میبرد که نکند بیمار باشد. به این اختلال قبلاً مالیخولیا گفته میشد.
-
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): اضطرابی که پس از وقوع یک سانحه آسیبزا در فرد پدید میآید. اختلالات اضطرابی، دامنه وسیعی دارند و از «اختلال اضطراب فراگیر» (GAD) ﴿که فرد را دچار نگرانی شدید غیرقابلکنترل میکند﴾ تا «اختلال هراس» (یا Panic Disorder که ناگهان ترس تمام وجود بیمار را فرا میگیرد و دچار تپش قلب، لرز، تشنج یا تعریق میشود﴾ را در بر میگیرند.
علائم اضطراب چه هستند؟
اضطراب در هر فردی که آن را تجربه میکند با علائم متفاوتی بروز میدهد. ممکن است حس کنید کنترلتان را از دست دادهاید بهگونهای که گویی بین مغر و روان و بدنتان شکاف افتاده است. از موارد دیگری که منجر به تجربه اضطراب در افراد میشوند میتوان به کابوس دیدن، از جمله هراس و یا هجوم افکار و خاطرات دردناکی که نمیتوانید آنها را کنترل کنید، اشاره کرد. ممکن است کلاً با احساس ترس و نگرانی سر کنید و یا از مکان یا رویداد خاصی بترسید. علائم اختلال اضطراب فراگیر عبارتاند از:
- افزایش ضربان قلب
- نفسنفس زدن سریع و متوالی
- بیقراری
- عدم تمرکز
- بدخوابی
- علائم اضطراب بیشتر ترس و بی قراری شکل میگیرد.
به احساس بیش از حد ترس، دلهره، اندوه و نگرانی که شما را منکوب کند، «حمله اضطراب» گفته میشود. برای بسیاری از افراد، حمله اضطراب بهآرامی رخ میدهد و با نزدیک شدن به زمان وقوع یک رویداد استرسزا ممکن است بدتر شود.
حملات اضطراب میتوانند بسیار متنوع باشند و از فردی به فرد دیگر تغییر کنند. لذا تمام علائم اضطراب در همه بروز نمیکنند و در همان فرد هم بهمرور زمان ممکن است تغییر کنند. علائم شایع حملات اضطراب عبارتاند از:
- احساس ضعف یا سرگیجه
- تنگی نفس
- خشکی دهان
- تعریق
- لرز یا گرگرفتگی
- دلهره و نگرانی
- بیقراری
- احساس پریشانی
- احساس ترس
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن
اگرچه هم «حمله هراس» و هم «حمله اضطراب» در برخی علائم مشترک هستند، ولی این دو با هم یکی نیستند.
مطالب خوبی ارائه شده امیدوارم که مطالب جدیدتری ارائه بدین